FAQ înseamnă Frequently asked questions și se referă la întrebările frecvente legate de informațiile din acest website.

1. Întrebare: Ce este tango?

Răspuns: Tango este un dans argentinian cu o popularitate globală și cu o vârstă de peste 130 de ani. Originile lui sunt amestecate între: sărăcie, imigrație, mahala și bordel. Reușește să fie cunoscut în înalta societate pariziană în anii 1910, el este recunoscut și „acasă”, zona rioplantese, respectiv și în Buenos Aires! Aprecierea maximă față de acest fenomen care include și dans, muzică, cultură și este și un stil de viață este atins între anii 1935-1956, când o parte substanțială din Buenos Aires dansa zilnic tango. Astăzi popularitatea și aprecierea față de acest dans pasional, cu îmbrățișarea și cu conexiunea lui specifică sunt de maximă actualitate.

2. Întrebare: Care e misiune CdTCJ?

Răspuns: Misiunea Companiei de Tango Cluj este de servi ca platformă pentru tangoul social și nu numai în așa fel încât să avem în Cluj și în România o diversitate culturală de tango cât mai mare.

3. Întrebare: Ce însemnă dans social? Nu vreau să fac acrobații!

Răspuns: Unul dintre fundamentele tangoului este dansul social. Acest lucru nu înseamnă acrobații, ci dimpotrivă. Însemnă foarte multa fluiditate în mișcări, muzicalitate și conexiune în cuplu.

4. Întrebare: Am „doua picioare stângi” prin urmare nu am ce să caut la tango, nu?

Răspuns: Greșit. Marea majoritate a oamenilor vin la cursuri au această prejudecată și rămân așa din păcate pentru mai mult timp. Nu este nevoie de această prejudecată, cu ajutorul câtorva cursuri vei putea să îți dobândești propriul picior „drept”. 🙂

5. Întrebare: Am nevoie de partener pentru cursurile de dans?

Răspuns: Nu neapărat. Marea majoritate a cursanților de la tango nu vin cu partener! Găsim cu lejeritate partener după caz. Obișnuim să schimbăm de mai multe ori partenerii pe parcursul unei singure lecții.

 

6. Întrebare: În cât timp învăț tango?

Răspuns: Ahh, poate una dintre cele mai întâlnite întrebări de la începători. Timpul în acest caz este invers proporțional cu abilitățile proprii, dar mai cu seamă în numărul de cursuri și de practică la care ai luat parte sau deore în privat și practică.  În măsura în care noi cunoaștem acest fenomen și vorbim despre o persoane care vin la toate cursurile și practicile dupa 6 luni ar trebui să poată să danseze cu lejeritate elemente de bază și de începători și să fie fluenți. Femeile ar avea nevoie de jumătate din acest timp.

 

7. Întrebare: Poate oricine să ajungă să danseze tango?

Răspuns: Da! Singurul lucru necesar este să îți dorești acest lucru și să fii pasionat de tango, pas cu pas. Îți recomandăm multe o prezență cât mai mare la cursuri și atenție la detalii, multă practică individuală și de cuplu, ține minte și folosește-te de ceea ce tu știi deja. Clădim mereu pe ceea ce deja știm. Nu uita că acest proces trebuie să fie unul plăcut așa că nu uita să te bucuri de evoluția ta în fiecare moment. Gândirea pozitivă este un avantaj!

 

8. Întrebare: Este adevărat că tango este unul dintre cele mai complexe dansuri de cuplu?

Răspuns: Noi spunem că este un dans provocator, atât dansul în sine cât și studiul lui. Însă nu credem că este mai dificil decât alte dansuri. „Unde e voință acolo este și putință!” zice o vorbă românească, prin urmare nu mai aștepta și alătură-te nouă și… hai la tango. 😉

 

9. Întrebare: De ce echipament am nevoie ca să învăț tango?

Răspuns: Îți recomandăm la cursurile noastre să vii în haine lejere și cu pantofi comozi de dans sau orice altă încălțăminte care permite frecarea cu podeaua să fie cât mai ușoră. Dăcă vii în alți pantofi decât cei de dans îți remandăm să fie o încălțăminte dedicată pentru acest curs și nu una de stradă! La doamne recomandăm pantofii sau sandalele cu toc înalt.

 

10. Întrebare: Am experiență în dans de mai mullți ani. Pot să încep imediat!

Răspuns: Excelent! Da, se poate. Experiența ta te va ajuta să înveți principiile de bază pentru a accede imediat la modulele superioare.

 

11. Întrebare: Cum îmi aleg pantofii de dans?

Răspuns: Vă recomandăm să luați legătura personal cu noi pentru a vă putea ajuta.

 

12. Întrebare: Aș putea să vin mai întâi să văt cum se țin orele și abia mai apoi să mă decid?

Răspuns: Desigur că se poate! Poți să vii chiar și cu mai mulți prieteni alături de tine.

 

13. Întrebare: Există o limită de vârstă superioră sau inferioră pentru a învăța tango?

Răspuns: Desigur că nu? Vârsta este irelevantă. Ba mai mult vârsta ar putea „să condimenteze” exact cât e necesar trebuie tangoul tău.

 

14. Întrebare: Voi învăța rapid și ușor tango?

Răspuns: În principiu totul depinde de tine. Dacă ești dedicat tangoului, tangoul te va răsplăti. Vei învăța pași și tehnică cu ușurință. Totuși, pentru a dansa tango cu „toată inima”, vei avea nevoie de mai mult timp dansând sau cum spunem noi, de mai mulți „kilometri” de tango.

 

15. Întrebare: Deci, când pot să încep?

Răspuns: Poți să vii la cursurile noastre când doreți. Verifică mai întâi programul de cursuri și vino la cursurile noastre. Prima lecție e GRATUITĂ!

 

16. Întrebare: Din familia de tango, pe ce fel de muzică dansăm?

Răspuns: Dansăm pe 3 tipuri de muzică: tango, tango vals și milonga.

 

17. Întrebare: Ce este milonga?

Răspuns: Milonga este un dans de cuplu care precede cronologic tangoul argentinian. Milonga are la bază pași scurți, fară prea mare deplasare. Acompaniamentul muzical este de asemenea foarte jucăuș și ritmic. Se dansează mai cu seamă în îmbrățișare închisă. De asemena numele de milonga mai înseamnă și spațiu de dans sau seară de tango.

 

18. Întrebare: Ce este tango vals?

Răspuns: Tango valsul are la bază valsul european și valsul criollo și respectă timpi de 1, 2 și 3 pe care noi dansăm. Poartă prefixul de tango tocmai pentru a evita vreo confuzie și pentru a sublinia faptul că se vor dansa pași de tango pe vals.

 

19. Întrebare: Care este „eticheta” la milonga?

Răspuns: Eticheta la milonga a apărut ca manifestare a respectului mutual între dansatori. Cei care o pun în aplicare se evidențiază prin gentilețe și eleganță. Los Codigos, așa cum mai sunt cunoscute, sunt reguli de bun simț, nescrise, care asigură confortul fiecărui participant.

 

20. Întrebare: Ce e cabeceo?

Răspuns: Cabeceo înseamă o variantă nonverbă de invitație la dans prin folosind mirada (privirea) și cabeza (capul). Invitațiile nonverbale sunt tradiționale și respectă eticheta de tango (excepție cele „agresive”, gen întinsul mâini).

 

21. Întrebare: Cum invită bărbatul în îmbrățișare închisă?

Răspuns: Îmbrățișarea închisă se întâmplă natural în dans și nu se face verbal.

 

22. Întrebare: Care e faza cu toată treaba asta de conexiune în tango?

Răspuns: Conexiune în tango este esența îmbrățișării precum, îmbrățișarea este esența tangoului. Conexiunea apare din reciprocitatea importanței pe care o dau cei doi când dansează unul altuia: nimeni nu e mai important decât să fiu cu tine acum, aici. Ca urmare a unei astfel de conexiuni, toate curg perfect, fără efort… momentul, muzica, contactul fizic, pașii. Produce în același timp întoxicare cât și crează dependență. Două corpuri devin una. Este rar, unic aproape pentru amândoi. Vei știi cu adevărat acest lucru dacă l-ai trăit atunci când se termină piesa și când vrei ca îmbrățișarea să continue.

23. Întrebare: În îmbrățișare închisă bărbatul ar trebui să își sprijine capul de capul partenerei?

Răspuns: Nu. Acest lucru nu este necesar tehnic și ar fi de evitat. De asemenea acest lucru este valabil pentru amândoi. Punctul de contact la nivel de cap dacă este totuși realizat el trebuie să fie lipsit de stres și de tensiune și să ducă mai mult cu gândul la o mângâiere.

24. Întrebare: Încerc ă învăț cum să conduc în tango, dar îmi uit proprii mei pașii, ce pot să fac?

Răspuns: În primul rând ia-o ușor și bucurăte de ceea ce faci. Se spune că bărbaților în tango le ia de 3 ori mai mult să învețe o marcă sau o conducere în dans decât le ia femeilor să urmeze și toate acestea de nivel „semi-competent”. Într-un final, probabil dupa 1 an vei face click și mai apoi procesul evolutiv de studiu și „memoria musculară” vor interveni pentru a face totul mult mai ușor. IMPORTANT: De asemenea, ține minte că nu este atât de mult vorba despre pași dar mai cu semă muzica, melodia, dansul și să îți faci partenerul/partenera să se simtă minunat sunt mult mai importante.

 

25. Întrebare: Ar trebui să iau lecții private?

Răspuns: Este o întrebare foarte vechi și foarte justă. Personally I found that even though I was taking weekly group classes and going to practicas/milongas, I did not really start to improve until I took private classes. There are a number of things private classes can give you: focusing on what you want at the rate you need; refining a move to the nth degree; and unlearning the many (many!) bad habits you picked up without even realizing it. If you can afford it, do it.

 

26. Întrebare: Sunt un follower, ce să fac ca să dansez mai mult?

Răspuns: Este binevenit un răspuns din partea liderilor aici și de ce o parte din femei sunt invitate mai des la dans. Răspunsul are mai multe fațete și e de bun simț: transmite-i bărbatului să te simtă ca te BUCURI să dansezi cu el; simte-te comfortabilă cu ceea ce îți conduce, permite natural și jucăuș apariția greșelilor, orice îndoială sau „judecată” este resimțită în special de liderii la început de drum. Propune-ți să fii deliberată că vrei sau cautți să dansezi și fă asta în modul cel mai gentil posibil. Nu uita, să porți ceva sexy nu a stricat niciodată.

 

27. Întrebare: Sunt un lider și am fost refuzat la dans, cât timp durează răspunsul „Nu!”?

Răspuns: Este critic să înțelegem că refuzul nu are nimic personal! Sănătos este să gândim că refuzul se referă doar la o invitație de dans.După caz ne putem da seama dacă răspunul negativ poate să fie atât pentru toată seara sau doar pentru următoarele tande. Dacă ești destul de curajos și reinviți mai târziu și ești refuzat din nou asta e, înseamnă că ești refuzat pentru toată seara.

 

28. Întrebare: Eu sunt un follower; este în regulă să refuz invitația cuiva dacă nu vreau să dansez?

Răspuns: Da, desigur. În calitate de profesori noi nu încurajăm refuzurile fără sens. Acest sens trebuie sa fie fundamentat și revine personal cu un cost atât pentru cel care invită cât și pentru invitat. Refuzurile sunt grele! De multe ori pentru cei aflați la început de drum îi pot pune pe gânduri și să nu se mai întoarcă la vreo milonga, curs sau practică. Doamnelor și domnișoarelor, experiența nu este neapărat una plăcută! Considerăm că depinde foarte mult de cum este făcută. Ținând cont că în tango doar bărbatu invită, costul refuzului se poate materializa într-o eventuală evitare a momentului neplăcut la invitație și în viitor. Este un risc pe care trebuie să vi-l asumați.

 

29. Întrebare: De ce ar trebui să dansez într-o „ronda”?

Răspuns: Ronda ringul de dans pe care îl formăm dansând cât mai aproape de marginea exterioară a pistei de dans și ne mișcăm în sens contrar acelor de ceasornic. În majoritatea milongas asta înseamnă cât mai aproape de mese. Plusul dansului pe rondă  sunt spațiul și siguranța, pe care le ai imediat. Minusurile ar fi șansele de a te putea lovi de marginea meselor și de a fi forțat să dansezi la tempoul impus de ceilalți, care de obicei este unul chiar rapid uneori. Motivul pentru care dansatorii dansează pe margine este provocarea care apare: este nevoie de mai multă iscusință și control pentru a dansa pe rondă. În același timp este și un show, pentru că ești direct observat de public.

 

30. Întrebare: Ce sunt „adornos” sau „embellishments”?

Răspuns: Ele sunt decorațiuni executate în dans fie cu picioarele fie cu părți din corp cu scopul de a înfrumuseța dansul. Ele sunt atât exclusiv ale ei, cat pot să fie exclusiv ale lui sau varianta în care sunt executate în cuplu.

 

31. Întrebare: Cum pot să îmi conving soțul, iubitul sau prietenul să vină la tango?

Răspuns: Spune-i că tangoul ar putea să îl ajute să joace fotbal mai bine, sau doar reamintește-i ca nume precum Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diego Armando Maradona sau Che Guevara au dansat tango.

 

32. Întrebare: Vreau să concurez în competății! Pregătiții concurenți pentru competiții?

Răspuns: Desigur. În afară orelor de curs, respectiv în lecții private sau de grup putem să oferim și astfel de servicii pentru a vă apropia de nivelul dorit.

 

33. Întrebare: De ce să particip la StartUP Tango Weekend?

Răspuns: StartUp Tango Weekend este un program intensiv de inițiere în tango argentinian. Îl recomandăm atât celor care vor să învețe rapid noțiuniunile de bază din tango, cât și celor care vor să și le consolideze. Este deasemenea o bună modalitate de a lua contact cu dansul și a te convinge că e ceea ce cauți.

 

34. Întrebare: Câte sesiuni din fiecare modul ar trebui să termin înainte de a putea trece la modul următor?

Răspuns: Minim 3 abonamente de 8 cursuri pentru modulul de bază, minim 6 abonamente pentru modulul începător, minim 12 abonamente pentru modulul intermediar. Cei care prin munca suplimentară (participă la practică, cursuri cu studenți universitari, milonga etc.) dovedesc însușirea cunoștiințelor de bază mai repede decât perioada menționată vor fi invitați unilateral de profesorii cursului la modulul superior. Recomandăm de asemenea o prezență minimă de 80% la fiecare modul pentru o mai bună conduită practică și o desăvîrșire mai ușoară la modulul următorul!

 

35. Întrebare: Dacă am pierdut o lecție de curs, să continui să vin la cursuri sau voi rămâne prea mult în urmă?

Răspuns: Cursurile noastre au o structură care include reluarea elementelor din lecțiile anterioare și reintegrarea lor în contexte diferite. Așadar, chiar dacă încurajăm participarea constantă la cursuri, ne asigurăm că și cei care pierd ocazional câte o lecție învață noțiunile de tango propuse în modulul respectiv.

 

36. Întrebare: Dacă am un abonament expirat cu lecții neconsumate pot să primesc banii înapoi?

Răspuns: Nu. Un abonament este valabil 2 luni. În această perioadă cursurile restante se pot redistribui unei alte persoane sau împărți cu o alta persoană care frecventează același modul.

 

37. Întrebare: Pot să iau cursuri de tango cu soția/iubita/prietena mea, fară să fac schimb de partenere?

Răspuns: Schimbul de parteneri la cursuri, practică sau milonga nu este obligatoriu. Noi însă îl recomandăm, în primul rând pentru ca tangoul argentinian este un dans social ce își reunește pasionații intr-o mare familie. Pentru a-i explora toate laturile, te încurajăm să cunoști și să dansezi cu cât mai multe persoane. Un alt motiv important este faptul că dansând doar cu un partener familiar, dezvolți obiceiuri și „scurtături” care pot afecta procesul de învățare. Mai cu seamă alternând partenerii, se dezvoltă deosebit de bine structurat un stil de dans precis, curat, etc.

 

38. Întrebare: Ce e practica?

Răspuns: Practica este unul dintrei cei 3 piloni ai unui ecosistem de tango pe lângă cursuri și milonga. Dacă cursurile și milonga sunt la extremele acestui ecosistem practica este între ele și este ceea ce pregateste cursantul/a pentru milonga. Spre deosebire de cursuri unde există un profesor și formatul este relativ strict pentru cursant, la practică el poate să colaboreze cu alți colegi/e și să încerce, repede, desăvârșească orice idee care o are într-un mod armonios cu ceilalți. La milonga NU practicăm și NU de dăm indicații, cum de altfel nici la practică nu se recomandă execul de indicații din motive de ineficiență. “Practica S” este în fiecare duminică de la 20 la 22.

 

39. Întrebare: Nu pot să practic acasă, nu am un partener/ o parteneră!

Răspuns: Nu ai nevoie de nimeni pentru a practica tehnica de bază în tango. Este foarte important să practici tehnică de bază de câteva ori pe săptămână, ideal, în fiecare zi. Astfel, tehnica se integrează natural în dans.

Sus